BIM pro projektanty TZB

 

BIM A PROJEKTANTI TZB

 

Návrh technických zařízení budov je klasickým příkladem procesu, který je závislý na svých předchůdcích a výsledky se používají ve všech následujících etapách stavebního procesu. V dnešní době, kdy je kladen velký důraz na energetickou úspornost, i veškeré instalace v budovách velmi ovlivňují celkové náklady na provoz budovy. Přitom jsou jednotlivé profese často řešeny odděleně, přestože díky takzvaným inteligentním instalacím jsou ve skutečnosti velmi provázané.

 

Podstatným cílem správného návrhu je také úspora nákladů během provádění stavby. Kolize a jejich řešení až na stavbě bývají zdrojem nejen rozporů mezi zúčastněnými stranami, ale také finančních ztrát. V neposlední řadě pak argumentem pro použití BIM může být i snadné používání všech systémů budovy v případě, že byly navrženy systémy automatické, nebo poloautomatické regulace. V tomto případě nejde jen o vyšší či nižší náklady na provoz a obsluhu zařízení, ale také o jednoduchost ovládání pro uživatele a dodržení všech rozumných podmínek vnitřního prostředí budov.

 

V případě použití OpenBIM standardů, kdy je spolupráce založená na předávání dat ve formátu IFC se používá tzv. Coordination View. Je to výběr informací, který obsahuje definice prostorové struktury, stavebních prvků a prvků TZB, potřebných pro koordinaci návrhu mezi profesemi. Většina nástrojů (software) pro BIM používá při importu a exportu souborů právě tento druh informací.

 

Zajímá Vás problematika Informačního modelu budovy z pohledu projektantů TZB?
Kontaktovat nás můžete na info@czbim.org

 

Text převzat z publikace BIM Příručka, 2013, Odborná rada pro BIM, Martin Černý a kolektiv autorů.